Talentontwikkeling (7 - 12 jaar)

Tijdens seizoen 2023-2024 zijn sporters geboren in de jaren 2012 t/m 2017 met veel aanleg en ambitie voor het turnen welkom in de talentontwikkelingsgroep.

 

Onderbouw: 

De sporters geboren in de jaren 2015, 2016 en 2017 worden ingedeeld in de onderbouw, ook wel instap genoemd. Vanuit Dutch Gymnastics is oefenstof ontwikkeld die onder andere aansluit bij het Fundament van het Long Term Athlete Development model. Veel en veelzijdig bewegen op een speelse manier is het motto voor de onderbouw. De sporters hebben geen officiële wedstrijden, maar zogenaamde meetmomenten. Met de oefenstof en de opzet van het meetmoment krijgt iedere turnster een unieke en persoonlijke sportervaring aangeboden. De nadruk ligt op de ontwikkeling van fundamentele bewegingsvaardigheden. Op jonge leeftijd breed motorisch ontwikkelen draagt bij aan:
• meer plezier in sport
• de ontwikkeling van fysieke en motorische vaardigheden
• het beleven van succeservaring

 
De oefenstof kan gebruikt worden als basis voor de inhoud van de training, maar is vooral het programma dat uitgevoerd wordt tijdens een meetmoment. Tijdens een meetmoment kan de turnster laten zien wat zij heeft geleerd en welke kenmerken van de elementen zij reeds beheerst. We willen daarbij vooral veel turnen zien en turnsters hoeven niet stil te zitten. De druk van het moeten presteren binnen één poging is ervan af. Turnsters mogen meerdere keren hun oefening laten zien, zolang er tijd in de ronde is. Gezien de vele elementen die worden uitgevoerd en het feit dat elke turnster wordt beloond voor wat zij probeert, wordt de prestatiedruk beperkt. De opzet is dan ook dat iedereen naar huis gaat met een grote glimlach en een positief gevoel. Zowel de trainer als het jurylid heeft een verantwoordelijkheid in het uitdragen van een positief, veilig en pedagogisch verantwoord sportklimaat.

 

Bij Turn4u is de onderbouw verdeeld in 2 groepen: 'onderbouw talentontwikkeling' en 'onderbouw'. De eerste groep sporters wordt opgeleid om uiteindelijk uit te komen in middenbouw niveau 1, 2 of 3. Deze groep sporters zit in de talentontwikkelingsgroep. De tweede groep sporters wordt opgeleid om uiteindelijk uit te komen in middenbouw niveau 4,5 of 6. Meer informatie hierover is te vinden onder 'onderbouw (7 t/m 9 jaar)'.

 

Beide groepen zullen uitkomen tijdens meetmomenten. De trainers kunnen zelf de sporters inschrijven voor verschillende meetmomenten. Zodra die bekend zijn, laten de trainers dit weten.  

 

Middenbouw: 

De sporters geboren in de jaren 2012, 2013 en 2014 worden ingedeeld in de middenbouw, ook wel pupil 1, pupil 2 en pupil 3 genoemd. Vanuit Dutch Gymnastics is oefenstof ontwikkeld wat onder andere aansluit bij het Fundament van het Long Term Athlete Development model. In de middenbouw wordt meestal in een team van sporters deelgenomen aan wedstrijden. Aan het einde van het seizoen is er nog een individuele wedstrijd.  Het doel in de middenbouw is:

 • wennen aan wedstrijden
 • wennen aan beoordelingen van de moeilijkheidsscore (D-score) en uitvoeringsscore (E-score)
 • leren samenwerken in een team
 • groeien en ontwikkelen

 

De middenbouw is opgedeeld in niveau's 1 tot en met 6. De sporters in niveau 1, 2 en 3 worden opgeleid om uiteindelijk uit te komen in de bovenbouw ere-, 1e, 2e of 3e divisie en de sporters in niveau 4, 5 en 6 worden opgeleid om uiteindelijk uit te komen in de bovenbouw 4e, 5e of 6e divisie. 

 

De sporters die uitkomen in niveau 1 en 2 trainen zitten in de talentontwikkelingsgroep. 

 

Hieronder de data voor de wedstrijden voor de sporters in niveau 1 &2:

 • Niveau 1: 
  • Zondag 12 november 2023: 1e plaatsingswedstrijd in Nijmegen
  • Zondag 17 december 2023: 2e plaatsingswedstrijd in Varsseveld
  • Zondag 14 januari 2024: 3e plaatsingswedstrijd in Alphen aan de Rijn --> GEANNULEERD
  • Zondag 10 maart 2024: 3e plaatsingswedstrijd in Nunspeet
  • Zondag 24 maart 2024: 4e plaatsingswedstrijd in Purmerend
  • Zondag 14 april 2024: individuele wedstrijd in Waalwijk
 • Niveau 2:
  • Zondag 10 december 2023: 1e plaatsingswedstrijd in Amsterdam
  • Zondag 28 januari 2024: 2e plaatsingswedstrijd in Amsterdam
  • Zaterdag 10 februari 2024: 3e plaatsingswedstrijd in Amsterdam
  • Zaterdag 9 maart 2024: individuele wedstrijd in Amsterdam

  

Begeleiding:

Naast het team van trainers, assistenten en stagiaires wordt de talentontwikkeling ondersteunt door fysiotherapeuten Roy Schaaij en Alice Martijn & door balletdocent Suzanne uit den Bosch.

 

Contact:

Heb je vragen over deze groep? Neem dan contact op met Vera Geling (vera@turn4u.nl). Wil je meer zien van de groep sporters die uitkomen in de talentontwikkeling? Check dan hun insta: @turn4u_talentontwikkeling

 

 

Laatste geüpdatet op: 12-02-2024